Blog

Mediteren en het brein

Twee inspirerende websites die veel achtergronden en praktische toepassingen geven bij de softe materie van mindfulness en meditatie. Ik kwam hier terecht na het lezen van Rick Hanson’s boek over mediteren en de hersenen, Boeddha’s Brein. Ook een aanrader, trouwens. Ik las het niet omdat ik daadwerkelijk de hersenpan van Boeddha ambieerde, maar wel omdat Hanson iets doet wat mij erg interesseert. Hanson houdt zich namelijk bezig met het snijvlak psychologie, neurologie en meditatieve tradities.

De eerste website is de homepage van het Wellspring Institute for Neuroscience and Contemplative Wisdom. Hier kun je veel trendoverstijgende informatie vinden over de achtergronden van meditatieve tradities, het wetenschappelijk onderzoek dat er naar gedaan wordt, en de toepassingsmogelijkheden die er zijn. Er is zelfs een nieuwsbrief met de nieuwste weetjes.

De tweede website is minder achtergrond en meer praktijk. Your Skillful Means, een vette website met allerlei oefeningen, voor ‘psychological and spiritual growth’. Je kunt op Your Skillful Means oefeningen vinden in verschillende categorieën. Zoals zoveel dingen in dit vakgebied geldt: niet alles hoeft je ding te zijn om er van te profiteren. Pik gewoon de krenten uit de pap. Kijk om te beginnen bijvoorbeeld eens bij Three Good Things (herkenbaar uit de Positieve Psychologie) en Eye Gazing.

De links: www.wisebrain.org en www.yourskillfulmeans.com

Calm.com