Het is niet zo moeilijk om aantrekkingskracht en verliefdheid te voelen. Langdurige relaties gaan minder vanzelf. Niet voor niets wordt weleens gezegd: liefde is een werkwoord. Intieme relaties raken aan ons mens-zijn, onze manier van hechten en hebben een grote impact op ons leven en onze gezondheid. Pas wanneer het niet lekker loopt voel je dat liefde en verbinding geen kers op de taart, maar een bestaansvoorwaarde zijn.

 

Lopen jullie vast?

Je kunt op veel manieren vastlopen in je liefdesrelatie. Aarzel niet, maar maak gerust een afspraak als je één van de hiernaast genoemde situaties herkent.

  • Dreigende echtscheiding of break-up
  • Een gevoel van milde maar chronische onvrede
  • Ruzies en conflicten
  • Verlies van verbondenheid
  • Vreemdgaan of verliefd op een ander
  • Problemen met intimiteit en seks
  • Relatieschade door pornogebruik of prostitueebezoek

Waar wil je naartoe?

In relatietherapie werken we aan een relatie waarin je veiligheid en verbinding voelt. Vanzelf hoort daar inzicht in het hoe en waarom van je relatieprobleem bij. Maar ook het opbouwen van echt en intiem contact met elkaar, waarbij goed communiceren alle aandacht krijgt. Zodat je niet alleen samenwoont, maar samenlééft.

Hoe Dirk Jan ernaar kijkt

In zekere zin is het goed nieuws als je samen een probleem kunt hebben. Dan héb je al een relatie. Je bent verder van huis als je elkaar niet meer weet te raken.

In alle relatieproblemen draait het uiteindelijk om de vraag: Ben je er wel voor mij? Is het antwoord gevoelsmatig een ‘nee’, volgen vroeg of laat de ruzies, de verwijten en de verwijdering. Je protesteert tegen de relatie zoals die geworden is. Hechtingsalarm! Jullie lijden allebei.

In relatietherapie gaan we de pijn en protesten vertalen naar waarden, wensen en verlangens. Wat heb je nodig van de ander? Wat is belangrijk voor je? En hoe wil je zelf graag zijn, in deze relatie?

Elke relatie heeft een geschiedenis, en in een relatie neem je allebei je karakter en levenservaring mee. Het heden staat voorop maar de achtergrondinformatie nemen we wel mee. Uit wat voor nest kom je? Wat zijn je ervaringen in eerdere relaties? Traumatiserende ervaringen met mensen of relaties kunnen we apart behandelen.

Je hebt samen een probleem dus samen komen is meestal beter. Soms is het goed om partners incidenteel los van elkaar te spreken. Bij grote spanningen bijvoorbeeld kan het nuttig zijn om een eerste gesprek gescheiden te doen. Zo kun je een rustige start maken en wat makkelijker ieders beleving en wensen verkennen.

Iets voor jou?

Is relatietherapie iets voor jou of wil je er meer over weten?
Twijfel niet en neem contact op met Dirk Jan Versluis Psychologie.